Folkmusik

Här får du en chans att fördjupa dina kunskaper i svensk/skandinavisk folkmusik och att bekanta dig mer med den Jämtländska musiktraditionen.

På Folkmusikprofilen är ensemblespelet hjärtat i det vi gör. I stor-ensemble eller små grupper utvecklar och uppmuntrar vi den egna kreativiteten och jobbar bland annat med samspelets hantverk, arrangering, kommunikation och repetitionsteknik. På folkmusikprofilen sker undervisningen på gehör och vi vill måna om en prestigelös kreativ miljö att växa i som musikant och människa.

 

ANSÖK TILL FOLKMUSIK

 

Sista ansökningsdag för utbildningen har varit. Det går fortfarande att göra en sen anmälan, dessa kommer behandlas i mån av tid och plats på utbildningen.

 

Kurslängd

Kursen är två läsår, från höstterminen 2018 till vårterminen 2020.

Startdatum: 27 augusti 2018
Sista ansökningsdag: 8 april 2018

Sista ansökningsdag för utbildningen har varit. Det går fortfarande att göra en sen anmälan, dessa kommer behandlas i mån av tid och plats på utbildningen.

Mål

Efter fullgjorda studier i Folkmusik så kommer du

 • Fått ökad kunskap inom ensemblespel och improvisation
 • Byggt på din repertoar och ökat medvetenheten kring folkmusik som genre
 • Fått ökad medvetenhet kring folkmusik som genre
 • Gjort många konserter och utvecklat din scenvana

Vare sig du väljer att gå vidare med musiken som yrke eller inte, så ger din tid på Birka folkmusikprofil dig inspiration till att fortsätta musicera och ha mycket glädje av musiken i ditt liv.

Kursinnehåll

 • Ensemblespel
 • Gehör/teori
 • Instrumentalundervisning
 • Rytmik/ergonomi
 • Scenisk beredskap/rytmikprojekt
 • Dans samt spel till dans

 • Kulturmöte
 • Projektvecka
 • Turnévecka
 • Studieresa
 • Gästlärare

pexels-photo-121745

Tillval

Under kursens gång kommer du ha möjlighet att välja till bland annat följande ämnen.

Mental träning, songwriting, reflections, studio, folkmusikensemble/spelmanslag.

Praktisk övning

Under året ges många praktiktillfällen, både genom egna spelningar och under vårterminens turnévecka. En vecka där du med din ensemble får planera, boka och genomföra konserter på egen hand.

Birka_7_79A5593
pexels-photo-69728

Ansökningskurs

12-13 april 2018 är årets ansökningskurs där du får komma och provspela för oss. Dagarna kommer förutom spelproven att fokusera på att ge dig en upplevelse över hur det är att studera på Birka, genom att tillexempel låta dig vara med på lektioner.

 

Läs mer om Ansökningsdagarna

 

Space

 Provspelning

På ansökningskursen ska du spela upp två låtar av olika typ, tex. en polska och en vals.
Dessutom gör vi ett gehörs/spelmansprov. Du spelar en låt tillsammans med någon ur juryn. Innan du spelar har du fått lyssna på låten några gånger. Du kommer att få spela melodin, en fristående melodistämma, komp eller en andrastämma.

Mångfald

Vi önskar att fler kvinnliga instrumentalister söker hit, och välkomnar all slags mångfald, för att vi ser att det berikar och vet att det behövs.

Intyg

Efter dina fullgjorda studier får du ett studieintyg.

Närvaro

Att studera hos oss förutsätter ett aktivt deltagande under lektionerna. Studier på folkhögskola kräver 80% närvaro för att få godkänt studieår. Om närvaron understiger det kan det innebära att du inte kan tillgodoräkna dig tiden du studerat. Det kan också påverka dina möjligheter att få studiemedel i framtiden.

Studiemedel

Du söker studiemedel via www.csn.se

Studiekostnader

Serviceavgift 800 kronor. Kostnader för kursmaterial kan tillkomma.

Behörighetskrav

Du måste fylla 18 år det år du påbörjar utbildningen. Du har grundskola eller påbörjat/avslutat gymnasium.

Jens Comén

Jens Comén

Lärare i folkmusik, saxofon och ensemble

Vårkonsert

Äntligen är våren här, och med den kommer vår härliga vårkonsert. Kvällen anordnas av våra fantastiska musikstudenter och du kommer …

 1. Finns det platser kvar på någon kurs?

  Ja, det kan finnas lediga platser på en del folkhögskolekurser, särskilt i början av terminerna. Hör av dig till oss för att få besked om det finns platser kvar på utbildningen du vill gå.

 2. Hur länge behöver jag gå på Birka för att få behörighet att söka till högskolan?

  Hur många år man behöver studera på Birkas behörighetsgivande kurs – Allmän kurs – för att få grundläggande behörighet enligt folkhögskolans modell beror på dina tidigare studier och arbete

  Det finns fyra alternativ:

  • 3 år på folkhögskola
  • 2 år på folkhögskola om du har 1 års arbetslivserfarenhet efter fullgjord grundskola
  • 2 år på folkhögskola om du har 1 års gymnasiestudier (ca 800 godkända gymnasiepoäng)
  • 1 år på folkhögskola om du har 2 års gymnasiestudier (ca 1600 godkända gymnasiepoäng)

  Dessutom måste man ha motsvarande godkänd nivå i tio gymnasiegemensamma kurser för högskolan eller sju gymnasiegemensamma kurser för yrkeshögskolan – dessa kurser kan man studera antingen på folkhögskola, gymnasieskola eller på komvux.

  Var den exakta gränsen går för hur många godkända gymnasiepoäng/kurser man måste ha för att tillgodoräkna sig tidigare gymnasiestudier avgör den aktuella folkhögskolan.

 3. Vad kostar det att studera på Birka?

  Själva undervisningen på Birka är avgiftsfri. Däremot får deltagare betala för kurslitteratur, studiematerial, studieresor, lunch m.m. De som väljer att bo på internat betalar även för kost och logi. Kostnaderna varierar mellan olika utbildningar beroende på materialåtgång och finns specificerade under varje utbildning.