Introduktionsår Jazz

 

Introduktionsår Jazz är för dig som spelar ett instrument men är nybörjare inom jazzmusik. Med improvisation och ensemblespel i fokus och betoning på gehörsspel, musicerar vi i en lekfull, glädjerik och tillåtande inställning. Vi vill inspirera dig att vara ditt bästa jag som musiker och människa och att låta glädjen vara med i allt du gör!

 

Ansök till Introår Jazz

 


Sista ansökningsdag för utbildningen har varit men det går fortfarande att göra en sen anmälan. Vi söker lite extra efter dig som spelar bas, trummor eller piano!  Övriga sena anmälningar kommer behandlas i mån av tid och plats på utbildningen.  

Kurslängd

Kursen är ett läsår, från höstterminen 2018 till vårterminen 2019.

Startdatum: 27 augusti 2018

Sista ansökningsdag: 22 april 2018


Sista ansökningsdag för utbildningen har varit men det går fortfarande att göra en sen anmälan. Vi söker lite extra efter dig som spelar bas, trummor eller piano!  Övriga sena anmälningar kommer behandlas i mån av tid och plats på utbildningen.  

Space 

 Mål

Efter genomförda studier kommer du…

 • Ha grunder i att musicera inom jazzgenren
 • Kunna söka in till jazzutbildningarna på Birka Folkhögskola

Vare sig du väljer att gå vidare med att utbilda dig inom musiken eller inte, ger ett år på Birka dig inspiration till att fortsätta musicera och ha mycket glädje av musiken i ditt liv.

Kursinnehåll

 • Huvudinstrument
 • Ensemble
 • Improvisation (enskilt eller i grupp om 2)
 • Jazzgehör/Jazzteori
 • Metrik

 • Reflections
 • FreeVoicings (jazzsångare)
 • Kulturmöte
 • Projektveckor
 • Studieresa

 

pexels-photo-69728

Tillval

Under kursens gång kommer du ha möjlighet att välja till bland följande ämnen:

Mental träning, Songwriting, Folkmusikensemble, Studio, Minimalistisk ensemble, kammarkör, Ergonomi/Feldenkrais

Behövs ingen provspelning

Introduktionsåret jazz söker du inte genom något praktiskt prov. Vi tittar istället på ditt personliga brev, som du bifogar din ansökan. Där beskriver du din bakgrund och ditt intresse för musik och varför du vill gå på Birka.

Birka_7_79A5593

Mångfald

Vi önskar att fler kvinnliga instrumentalister söker hit, och välkomnar all slags mångfald, för att vi ser att det berikar och vet att det behövs.

Intyg

Efter dina fullgjorda studier får du ett studieintyg.

Närvaro

Att studera hos oss förutsätter ett aktivt deltagande under lektionerna. Studier på folkhögskola kräver 80% närvaro för att få godkänt studieår. Om närvaron understiger det kan det innebära att du inte kan tillgodoräkna dig tiden du studerat. Det kan också påverka dina möjligheter att få studiemedel i framtiden.

Studiemedel

Du söker studiemedel via www.csn.se

Studiekostnader

Serviceavgift 800 kronor. Kostnader för kursmaterial kan tillkomma.

Behörighetskrav

Du måste fylla 18 år det år du påbörjar utbildningen. Du har grundskola eller påbörjat/avslutat gymnasium.

Roy Okutani

Roy Okutani

Gästläraransvarig och lärare i trumpet, improvisation, ensemble och Creative Musicianship
Åsa Okutani

Åsa Okutani

Konsertansvarig musik och lärare i jazzsång

Vårkonsert

Äntligen är våren här, och med den kommer vår härliga vårkonsert. Kvällen anordnas av våra fantastiska musikstudenter och du kommer …

 1. Kan jag söka studiemedel för att gå på Birka?

  Ja, när du studerar på Birka har man möjlighet att söka statligt studiestöd hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Hur mycket och hur länge man får studiestöd beror på flera olika saker.

 2. Kan jag bo på Birka?

  Ja, vi har ett internat med ca 70 bäddar, vilket innebär att de kursdeltagare som vill kan bo på skolan. Internatet är en viktig del av folkhögskolans studiemiljö och ger dig chansen att bo en period på en plats du kanske aldrig skulle komma till annars.

 3. Vilka bilagor ska jag bifoga till min ansökan?

  Ibland vill vi ha betyg och intyg från skolor, arbete och personligt brev om dig själv, varför du söker och vad du vill ha ut av din tid här på Birka.

  Efter ansökan så kontaktas du av ansvarig lärare där du på plats eller i telefon har möjlighet att ställa frågor om skolan och kursen. Och komplettera eventuella intyg som vi saknar.