Online Video Creator

Är du en kreativ person som brinner för att berätta storys? Vill du satsa på att nå ut med rörlig bild online? Då har du kommit rätt.

Online Video Creator är en distansutbildning för dig som vill skapa intresseväckande och bra videofilmer på plattformar som Youtube, Instagram, Facebook och TikTok.

ANSÖK HÄR

Start: 26 augusti 2019
Ansök senast: 12 augusti 2019
Utbildningslängd: Ett läsår, med start i augusti 2019 och slut i juni 2020. Utbildningen motsvarar 35 veckors heltidsstudier
Utbildningsform: Distans med åtta platsträffar på Birka Folkhögskola eller annan plats (minst en träff kommer att vara på annan ort)
Praktik: Utbildningen innehåller åtta veckors praktik under termin två, så att du kan lära känna branschen och bygga din egen portfolio.

Alexis om OVC

Hej Alexis Quiroz!

Kristin om OVC

Hej Kristin Larsson!

Följ oss

Håll koll på Online Video Creator genom att följa oss i sociala medier.

#startastoryn

Nu är det snart dags för en ny start av utbildningen som tagit hela Sverige med storm. Här får du lära dig att skapa rörlig film som passar i sociala medier, och efter utbildningen kommer du att ha de verktyg som krävs för att arbeta med det.

Du kommer att kunna producera relevanta filmer för både dig själv och andra, t.ex. företag, organisationer och föreningar som vill nå ut.

Vi kommer att se närmare på hur det tekniskt fungerar – foto, ljud, redigering, distribution – med fokus på själva innehållet och kreativt arbete – och hur du skapar relevant innehåll för tittarna, hur deras beteende fungerar på olika plattformar och skärmar. Sist men inte minst utrustar vi dig med ett sätt att tänka och handla som är viktigt för dig som självgående videokreatör.

År 2020 beräknas 80 % av datatrafiken på webben bestå av video. Internet håller på att bli en TV. I dag kan alla vara sin egen TV-producent. På Youtube med 1,3 miljarder användare laddas det upp 300 timmar video varje minut. Behovet av utbildade aktörer inom online video är enormt. Branschen, liksom yrkesrollen online video creator, är i ständig utveckling.

Så, är du redo att starta din story?

TA DEL AV OVC I MEDIERNA

Palm

#ettriktigtjobb

På frågan om vilket yrke unga drömmer om att ha i framtiden, ligger youtuber i topp. Samtidigt är det många som undrar om detta är ”ett riktigt jobb”. Därför startade vi utbildningen Online Video Creator, för att visa hur det faktiskt är.

Här frågar vi Axel Palm, Youtube-ambassadör i Sverige, om vad utbildningen Online Video Creator betyder för branschen.

LÄS HELA INTERVJUN

Få det bästa nätverket

I den här branschen är det viktigt att ha ett bra nätverk. Därför ser vi till att du under våra platsträffar får workshops, föreläsningar och träffa flera av de största aktörerna inom branschen, samt inte minst möta och jobba tillsammans med andra innehållsskapare. Bland annat samarbetar vi med:

United ScreensSplayEpidemic soundIngagerSVTAftonbladet TVÅre media network, NexicoGZESpotlight PR Consurge content bureau och Influencers of Sweden.

network

ANSÖK HÄR

Kursinnehåll

 • Översikt online video för öppna tekniska plattformar – Youtube, Facebook, Instagram etc.
 • Produktionslinjen moment för moment – vlog, live etc
 • Innehållsstrategi för sociala medier
 • Konceptutveckling – online storytelling, dramaturgi etc.
 • Produktion – kamera, ljus, ljud, redigering, efterbearbetning
 • Genomgång teknik – olika hård- och mjukvaror
 • Distribution, publikanalys, analysverktyg, optimering

 • Grunder inom rörlig bild och sociala medier – trender, historia och kritiska förhållningssätt
 • Grunder inom eget företagande: affärer, finansiering, copyright, marknadsföring och reklam
 • Verklighetsbaserade fallstudier
 • Workshops med inbjudna föreläsare och branschföreträdare
 • Digital portfolio och pitch
 • Åtta veckors praktik

Mål

Efter utbildningen kommer du att ha

 • Utvecklat kunskap för att starta storys på olika plattformar (Youtube, Facebook, Instagram etc.)
 • Färdighet att producera och självdistribuera dig online
 • Lärt dig verktyg för att grundligt hantera, utveckla och förbättra innehåll i de digitala kanaler som finns
 • Utforskat och fördjupat ditt intresse för online video
 • Nyckelkompetens att driva eget företag inom online video eller verka som specialist inom branschen
 • God inblick i vad branschen ställer för krav på kunskaper och färdigheter
 • Fått en bra grund för vidare studier (valfritt)

Intyg

Efter dina fullgjorda studier får du ett studieintyg.

Närvaro

Att studera hos oss förutsätter ett aktivt deltagande under lektionerna. Studier på folkhögskola kräver 80% närvaro för att få godkänt studieår. Om närvaron understiger det kan det innebära att du inte kan tillgodoräkna dig tiden du studerat. Det kan också påverka dina möjligheter att få studiemedel i framtiden.

Studiemedel

Utbildningen är studiemedelsberättigad och du söker studiemedel via www.csn.se

Studiekostnader

Utbildningen är avgiftsfri men en serviceavgift på 600 kronor tillkommer.
Kurslitteratur och studieresor tillkommer.

Krav på utrustning

Kursens fokus ligger på kreativitet och innehåll, inte på teknik. Du kommer att filma och redigera video både på platsträffarna och hemifrån. Det ställs inte några krav på avancerad utrustning. Men då kursen är på distans, är en dator samt hörlurar något som deltagaren kommer att behöva. Under de delar av utbildningen som avser en teknisk plattform, kommer en smartphone, surfplatta och/eller enklare systemkamera samt dator att räcka. De program som krävs för utbildningens genomförande  kommer antingen att vara kostnadsfria eller erbjudas gratis av Birka Folkhögskola.

Behörighetskrav

 • Du fyller 18 år senast det år du påbörjar utbildningen
 • Du har avslutat gymnasiet med godkända betyg
 • Du har grundläggande kunskaper om rörlig bild.

  ANSÖK HÄR

Vill du få mer information om utbildningen?

Försök igen!
Tack så mycket!
 1. Finns det platser kvar på någon kurs?

  Ja, det kan finnas lediga platser på en del folkhögskolekurser, särskilt i början av terminerna. Hör av dig till oss för att få besked om det finns platser kvar på utbildningen du vill gå.

 2. Kan jag söka studiemedel för att gå på Birka?

  Ja, när du studerar på Birka har man möjlighet att söka statligt studiestöd hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Hur mycket och hur länge man får studiestöd beror på flera olika saker.

 3. Vad kostar det att studera på Birka?

  Själva undervisningen på Birka är avgiftsfri. Däremot får deltagare betala för kurslitteratur, studiematerial, studieresor, lunch m.m. De som väljer att bo på internat betalar även för kost och logi. Kostnaderna varierar mellan olika utbildningar beroende på materialåtgång och finns specificerade under varje utbildning.