Vanliga frågor och svar

 

  1. Får jag betyg på Folkhögskolan?

    Nej, folkhögskolan ger inga betyg i enskilda ämnen utan har ett eget bedömningssystem. Den som studerar på behörighetsgivande kurs (allmän kurs) kan få ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av studieförmågan. Detta grundar sig på en gemensam bedömning som görs av alla dina lärare på skolan.

    Du kan också få ett behörighetsintyg där folkhögskolan intygar att du har uppnått en viss behörighet i ett ämne.

  2. Finns det platser kvar på någon kurs?

    Ja, det kan finnas lediga platser på en del folkhögskolekurser, särskilt i början av terminerna. Hör av dig till oss för att få besked om det finns platser kvar på utbildningen du vill gå.

  3. Jag vill ansöka till en utbildning hos er, hur gör jag?

    Gå in på vår hemsida https://birka.fhsk.se/ och klicka dig vidare till rätt utbildning. Om ansökan är öppen finns en symbol till höger där det står ansök nu. När du klickar där kommer du till SchoolSoft där du får skapa ett konto eller logga in på ditt befintliga konto för att sedan fylla i din ansökan där.

  4. Hur länge behöver jag gå på Birka för att få behörighet att söka till högskolan?

    Hur många år man behöver studera på Birkas behörighetsgivande kurs – Allmän kurs – för att få grundläggande behörighet enligt folkhögskolans modell beror på dina tidigare studier och arbete

    Det finns fyra alternativ:

    • 3 år på folkhögskola
    • 2 år på folkhögskola om du har 1 års arbetslivserfarenhet efter fullgjord grundskola
    • 2 år på folkhögskola om du har 1 års gymnasiestudier (ca 800 godkända gymnasiepoäng)
    • 1 år på folkhögskola om du har 2 års gymnasiestudier (ca 1600 godkända gymnasiepoäng)

    Dessutom måste man ha motsvarande godkänd nivå i tio gymnasiegemensamma kurser för högskolan eller sju gymnasiegemensamma kurser för yrkeshögskolan – dessa kurser kan man studera antingen på folkhögskola, gymnasieskola eller på komvux.

    Var den exakta gränsen går för hur många godkända gymnasiepoäng/kurser man måste ha för att tillgodoräkna sig tidigare gymnasiestudier avgör den aktuella folkhögskolan.

  5. Jag vill gå en yrkesutbildning och jobba med människor. Kan jag göra det även om jag inte blev godkänd i matten på gymnasiet? 

    På Birka finns det yrkesutbildningar både på gymnasienivå och på eftergymnasial nivå.

    Om du inte har klarat matten så är du inte direkt behörig till kurserna på eftergymnasial nivå eftersom de har gymnasiekompetens som antagningskrav. Men, det kan ändå vara en idé att söka om du skulle hitta en kurs på eftergymnasial nivå som du gärna skulle vilja gå.

    Vi bestämmer nämligen själva vilka vi tar in och de gör en samlad bedömning. Kanske är det möjligt för dig att läsa in matten vid sidan om. Kontakta oss om du har funderingar.

  6. Kan jag bo på Birka?

    Ja, vi har ett internat med ca 70 bäddar, vilket innebär att de kursdeltagare som vill kan bo på skolan. Internatet är en viktig del av folkhögskolans studiemiljö och ger dig chansen att bo en period på en plats du kanske aldrig skulle komma till annars.

  7. Kan jag söka studiemedel för att gå på Birka?

    Ja, när du studerar på Birka har man möjlighet att söka statligt studiestöd hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Hur mycket och hur länge man får studiestöd beror på flera olika saker.

  8. Vad är det för skillnad på folkhögskola och universitet/högskola?

    Folkhögskolan ger inte några akademiska högskolepoäng. På vissa av folkhögskolornas yrkesutbildningar studerar man dock på eftergymnasial nivå och då ställs ofta samma förkunskapskrav som för högskolans kurser, dvs grundläggande behörighet för högskolestudier.

  9. Vad kostar det att studera på Birka?

    Själva undervisningen på Birka är avgiftsfri. Däremot får deltagare betala för kurslitteratur, studiematerial, studieresor, lunch m.m. De som väljer att bo på internat betalar även för kost och logi, läs mer här.. Kostnaderna varierar mellan olika utbildningar beroende på materialåtgång och finns specificerade under varje utbildning.

  10. Vad behöver jag skicka med i min ansökan?

    Det är olika för olika utbildningar men oftast betyg, personbevis för studier och personligt brev. Mer detaljerad information finns under respektive utbildning på vår hemsida.

  11. Jag gick en utbildning på Birka för flera år sedan, finns det möjlighet att få en kopia på sitt intyg?

    Javisst! Maila ditt namn, personnummer, vilken utbildning du gick och när det var till info@birkafolkhogskola.se så mailar eller postar vi en kopia på ditt intyg.