Folkmusik

På Folkmusikprofilen är ensemblespelet hjärtat i det vi gör. I stor-ensemble eller små grupper utvecklar och uppmuntrar vi den egna kreativiteten och jobbar bland annat med samspelet, arrangering, kommunikation och repetitionsteknik. Undervisningen sker på gehör och vi har en prestigelös och kreativ miljö att växa i som musikant och människa.

Här får du chansen att fördjupa dina kunskaper i svensk/skandinavisk folkmusik och att bekanta dig mer med den Jämtländska musiktraditionen.

Kurslängd

Startdatum: 24 augusti 2020

Kursen är två läsår, från höstterminen 2020 till vårterminen 2022.

Det finns fortfarande enstaka platser kvar med start 24 augusti 2020!

 1. Kursinnehåll och mål Folkmusik

  Kursinnehåll

  • Ensemblespel
  • Gehör/teori
  • Instrumentalundervisning
  • Rytmik/ergonomi
  • Scenisk beredskap/rytmikprojekt
  • Dans samt spel till dans
  • Kulturmöte
  • Projektvecka
  • Turnévecka
  • Studieresa
  • Gästlärare

  Tillval

  Mental träning, studio, folkmusikensemble eller kör.

  Mål

  Efter fullgjorda studier i Folkmusik så kommer du

  • Fått ökad kunskap inom ensemblespel och improvisation
  • Byggt på din repertoar och ökat medvetenheten kring folkmusik som genre
  • Gjort många konserter och utvecklat din scenvana
 2. Provspelning Folkmusik

   Provspelning

  Som komplement till din ansökan vill vi att du kommer till oss på Birka Folkhögskola och provspelar. Läs mer under ansökningskurs.

  OBS! Pga. Corona-viruset är vi öppna för provspelning/intervju via Skype eller Messenger. Provspelning sker då torsdag den 2 april eller annat datum enligt överenskommelse. Kontakta Marcus Eklund.

  På ansökningskursen ska du spela upp två låtar av olika typ, tex. en polska och en vals.
  Dessutom gör vi ett gehörs/spelmansprov. Du spelar en låt tillsammans med någon ur juryn. Innan du spelar har du fått lyssna på låten några gånger. Du kommer att få spela melodin, en fristående melodistämma, komp eller en andrastämma.

 3. Behörighetskrav Folkmusik

  Behörighetskrav

  Du måste fylla 18 år det år du påbörjar utbildningen. Du har grundskola eller påbörjat/avslutat gymnasium.

 4. Närvarokrav och intyg

  Närvaro

  Att studera hos oss förutsätter ett aktivt deltagande under lektionerna. För Birka folkhögskola gäller att för heltidsstudier ha 80% närvaro eller mer. Skolan rapporterar till CSN två gånger per år. Det vi tittar på då är att kursdeltagaren följer sin individuella studieplan, dvs deltagaren förväntas nå sina studieresultat inom planerad tid. Om närvaron understiger 80% kan det innebära att du inte kan tillgodoräkna dig tiden du studerat. Det kan också påverka dina möjligheter att få studiemedel i framtiden.

  Intyg

  Efter dina fullgjorda studier får du ett studieintyg.

 5. Studiemedel och studiekostnader Folkmusik

  Studiemedel

  Du söker studiemedel via www.csn.se

  Studiekostnader

  Serviceavgift 800 kronor. OBS! att efter den tredje skolveckan betalas inte serviceavgiften tillbaka om du väljer att avsluta dina studier.

  Kostnader för kursmaterial kan tillkomma.

Anders Löfberg

Åren på Birka har varit ovärderliga för mig. Jag kan nog säga att de var två av de bästa och mest utvecklande åren av mitt liv. Fortsätt läsa

Espen Olaf Vestvik

Etter tiden på Birka føler jeg meg mye mer komfortabel og rolig med å stå på en scene og formidle. Fortsätt läsa

 

Praktisk övning

Under året ges många praktiktillfällen, både genom egna spelningar och under vårterminens turnévecka. En vecka där du med din ensemble får planera, boka och genomföra konserter på egen hand.

 

Mångfald

Vi önskar att fler kvinnliga instrumentalister söker hit, och välkomnar all slags mångfald, för att vi ser att det berikar och vet att det behövs.

 

Jens Comén

Jens Comén

Lärare i folkmusik, saxofon och ensemble
 1. Finns det platser kvar på någon kurs?

  Ja, det kan finnas lediga platser på en del folkhögskolekurser, särskilt i början av terminerna. Hör av dig till oss för att få besked om det finns platser kvar på utbildningen du vill gå.

 2. Hur länge behöver jag gå på Birka för att få behörighet att söka till högskolan?

  Hur många år man behöver studera på Birkas behörighetsgivande kurs – Allmän kurs – för att få grundläggande behörighet enligt folkhögskolans modell beror på dina tidigare studier och arbete

  Det finns fyra alternativ:

  • 3 år på folkhögskola
  • 2 år på folkhögskola om du har 1 års arbetslivserfarenhet efter fullgjord grundskola
  • 2 år på folkhögskola om du har 1 års gymnasiestudier (ca 800 godkända gymnasiepoäng)
  • 1 år på folkhögskola om du har 2 års gymnasiestudier (ca 1600 godkända gymnasiepoäng)

  Dessutom måste man ha motsvarande godkänd nivå i tio gymnasiegemensamma kurser för högskolan eller sju gymnasiegemensamma kurser för yrkeshögskolan – dessa kurser kan man studera antingen på folkhögskola, gymnasieskola eller på komvux.

  Var den exakta gränsen går för hur många godkända gymnasiepoäng/kurser man måste ha för att tillgodoräkna sig tidigare gymnasiestudier avgör den aktuella folkhögskolan.

 3. Vad kostar det att studera på Birka?

  Själva undervisningen på Birka är avgiftsfri. Däremot får deltagare betala för kurslitteratur, studiematerial, studieresor, lunch m.m. De som väljer att bo på internat betalar även för kost och logi, läs mer här.. Kostnaderna varierar mellan olika utbildningar beroende på materialåtgång och finns specificerade under varje utbildning.

Ansök nu