Man får vara med om något som är som en explosion”

”Jag är övertygad om att detta är framtiden”

”Bäst är alla gästföreläsare från olika branscher och områden”

”Jag får verktyg att utforska vem jag är som kreatör”

ONLINE VIDEO CREATOR

Är du en kreativ person som brinner för att berätta storys? Vill du satsa på att nå ut med rörlig bild online? Då har du kommit rätt.

Online Video Creator är en utbildning för dig som vill skapa intresseväckande och bra videofilmer i sociala medier

Följ Online Video Creator på Facebook och YouTube

Starta storyn

År 2020 beräknas 80 % av trafiken på internet bestå av video. Webben håller på att bli en TV. I dag kan alla vara sin egen TV-producent. På Youtube med 1,3 miljarder användare laddas det upp 300 timmar video varje minut. Behovet av utbildade aktörer inom online video är enormt. Branschen, liksom yrkesrollen online video creator, är i ständig utveckling. Kursen Online Video Creator riktar sig till dig som vill nå ut med rörligt innehåll i sociala medier, oavsett bakgrund och story. Du kan vara youtuber, kommunikatör, konstnär, journalist, författare, artist, lärare eller något helt annat. Alla har en story att berätta, och det finns publik för (nästan) allt. Vi utrustar dig med ett sätt att tänka och handla som är viktigt för dig som självgående videokreatör.

Så, är du redo att starta storyn?

Start: 27 januari 2020
Ansök senast: 13 januari 2020
Utbildningslängd: Ett läsår, med start i januari 2020 och slut i december 2020. Utbildningen motsvarar 38 veckors heltidsstudier
Utbildningsform: Distans med åtta platsträffar, varav sju på Birka Folkhögskola i Östersund, Jämtland, och en i Stockholm. Platsträffarna är obligatoriska.
Praktik: Utbildningen innehåller åtta veckors praktik under termin två, så att du kan lära känna branschen och bygga din egen portfolio.

 

ANSÖK HÄR

 

Möt några av våra deltagare!

Dennis

Möt Dennis!

Online Video Creator skapar möjligheter till riktiga jobb, försörjning och en större publik. Dennis Wallin, 20, från Uppsala gjorde sin utbildningspraktik hos en av Sveriges största Online Video Creators, Julien Magic, med miljontals följare. Det slutade med att Dennis nu lever på att redigera Julien Magics videos. Men Dennis har också ökat sin egen följarskara mycket sedan han började utbildningen. Fortsätt läsa!

Möt Ellen!

Online Video Creator är en skapande utbildning. Ellen Reimbertsson, 22, från Norrköping har aldrig tidigare upplevt en skola så här fri och otvungen. Fortsätt läsa!

Ellen

 

”Online Video Creator har hjälpt mig att få jobb som redigerare och utvecklat mina kunskaper enormt mycket, även fast jag trodde att jag redan kunde mycket”

”Här känner jag mig mer fri än vad jag någonsin har gjort i skolan”

 

btf

Möt Marlén!

Online Video Creator möjliggör att utforska sig själv som kreatör och människa. Marlén Johansson, 34, från Östersund är en nyfiken person som genom utbildningen har hittat en ny väg framåt i livet. Fortsätt läsa!

Möt Robin!

Online Video Creator är en utbildning för den som är intresserad av att använda sig av sociala medier, såväl nybörjare som veteraner – med ambitionen att gå djupare och utveckla sin kunskap och kompetens. Robin Swahn, 30, från Östersund kan här kombinera sina stora intressen för film och extremsport. Fortsätt läsa!

thumbnail_Robin

 

”Online Video Creator vänder sig till alla, vem du än är! Det är hög kvalitet på utbildningen, och innebär ett steg vidare i det man är i”

Här får man prova på allt och även testa ny teknik och se hur andra jobbar – guld värt”

 

Adam

Möt Adam!

Online Video Creator utgår från deltagarens egen motivation och drivkraft. Adam Eskilsson, 25, från Stockholm har i utbildningen fördjupat sin kreativa process och gjort sin praktik hos United Screens, Nordens ledande nätverk för online video. Fortsätt läsa!

Möt Ann!

I Online Video Creator förverkligar du dig själv, oavsett på vilken nivå du börjar. För Ann Enström, 44, som tidigare disputerat vid Umeå universitet med en avhandling om känslor, innebar kursen ett slags uppvaknande – en aha-upplevelse! Fortsätt läsa!

Ann

 

”Här får man lära sig hela spektrat och gjuta ut sin egen skaparprocess”

”I och med Online Video Creator startade storyn. Plötsligt fylldes livet med nya möjligheter. Det var som att vakna efter en lång törnrosaslummer”

 

Sofia

Möt Sofia!

Online Video Creator ger överblick och insikt i den explosionsartade utvecklingen för rörlig bild. Sofia Angantyr, 40, från Östersund kommer från arbete inom den traditionella TV-branschen. Nu har hon fått ett mer utvecklat tänkande kring användning av sociala medier och rörlig bild. Fortsätt läsa!

Möt Johan!

Online Video Creator öppnar dörrar i medievärlden. Johan Ericson, 39, från Östersund tycker att alla med ett brinnande intresse av att få ut sitt budskap och skapa storys med rörligt material passar perfekt i den här utbildningen. Johan gjorde sin praktik dels vid organisationen för skidskytte-VM 2019 i Östersund och dels på företaget AETV, som streamar sportevenemang, och har genom utbildningen utvecklat flera egna TV-koncept. Fortsätt läsa!

Johan

 

”De nya medierna är i ständig förändring, så tillgången till branschens kunskaper är precis vad man behöver”

”Jag tycker att människor med ett brinnande intresse av att skapa storys med rörligt material passar perfekt här”

 

Kollage loggor_3

Få det bästa nätverket

I den här branschen är det viktigt att ha ett bra nätverk. Därför ser vi till att du under våra platsträffar får workshops, föreläsningar och träffa flera av de största aktörerna inom branschen, samt inte minst möta och jobba tillsammans med andra innehållsskapare. Bland annat samarbetar vi med:

United ScreensSplayEpidemic soundP4 Sjuhärad, IngagerSVTJulien Magic, Aftonbladet TVÅre media network, NexicoAETV, GZESpotlight PR Consurge content bureau,  Influencers of Sweden, TV4 , Utbildningsradion, Think Agency, House of Radon, Diktator TV, Makeriet, Social Video, Internetmedia, Ridebrain, Expressen TV, Julien Magic, Sveriges RadioAETV.

Online Video Creator filmar oinspelat Ingmar Bergman-manus

Deltagare på Online Video Creator kommer i sommar spela in två scener från Ingmar Bergmans tidigare ofilmade manus ”Sextiofyra minuter med Rebecka” i exklusivt samarbete med regissör Suzanne Osten. Det blev en riksnyhet, när det blev känt i början av sommaren. Fortsätt läsa i Dagens Nyheter.

Skärmavbild 2019-06-14 kl. 08.15.57

 

ANSÖK HÄR

 

Online Video Creator i pressen

Läs om Online Video Creator i pressen

Online Video Creators textarkiv

Läs intervjuer med föreläsare och deltagare

Nyhetsbrev Online Video Creator

Vill du få mer information om Online Video Creator?
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

 

Fakta om utbildningen

Här kan du läsa om kursens innehåll och mål, praktikaliteter såsom studiemedel från CSN och de krav som ställs för att man ska vara vara behörig och kunna genomföra utbildningen.

 

Kursinnehåll

 • Innehållsstrategi för sociala medier
 • Konceptutveckling – online storytelling, dramaturgi etc.
 • Produktionslinjen moment för moment – vlog, live etc
 • Produktion – kamera, ljus, ljud, redigering, efterbearbetning
 • Genomgång teknik
 • Distribution, publikanalys, analysverktyg, optimering
 • Grunder inom rörlig bild och sociala medier – trender, historia och kritiska förhållningssätt
 • Grunder inom eget företagande
 • Workshops med inbjudna föreläsare och branschföreträdare
 • Digital portfolio
 • Åtta veckors praktik

Mål

Efter utbildningen kommer du att ha

 • Utvecklat kunskap för att starta storys på olika plattformar (Youtube, Facebook, Instagram etc.)
 • Färdighet att producera och självdistribuera dig online
 • Lärt dig verktyg för att hantera, utveckla och förbättra innehåll i de digitala kanaler som finns
 • Kompetens att driva eget företag inom online video eller verka som specialist inom branschen
 • Fått en bra grund för vidare studier

Intyg

Efter dina fullgjorda studier får du ett studieintyg.

”Rekommenderas till alla som är intresserade av rörlig bild och sociala medier”

”Dörrar kommer att öppnas till helt nya världar och idéer, sådant som du inte trodde fanns, och det gäller bara att ta vara på dem”

Närvaro

Att studera hos oss förutsätter ett aktivt deltagande under lektionerna. För Birka folkhögskola gäller att för heltidsstudier ha 80% närvaro eller mer.  Skolan rapporterar till CSN två gånger per år. Det vi tittar på då är att kursdeltagaren följer sin individuella studieplan, dvs deltagaren förväntas nå sina studieresultat inom planerad tid. Om närvaron understiger 80% kan det innebära att du inte kan tillgodoräkna dig tiden du studerat. Det kan också påverka dina möjligheter att få studiemedel i framtiden. Läs mer.

Studiemedel

Utbildningen är studiemedelsberättigad och du söker studiemedel via www.csn.se. Har du frågor, så kan du vända dig till Ingela Hjelm, studie- och yrkesvägledare. Du når henne på telefon 063-14 68 13 och e-post.

Studiekostnader

Utbildningen är avgiftsfri men en serviceavgift på 300 kronor tillkommer. OBS! att efter den tredje skolveckan betalas inte serviceavgiften tillbaka om du väljer att avsluta dina studier.

Resor och boende till platsträffarna tillkommer. Har du frågor, så kan du vända dig till Carina Blad, servicechef. Du når henne på telefon 072-237 55 30 och e-post.

Krav på utrustning

Kursen har fokus på kreativitet och innehåll, och inte på teknik. Det krävs inte avancerad utrustning, men däremot förutsätts det att du har tillgång till åtminstone mobiltelefon, dator med installerat redigeringsprogram, vilket går att ladda ner gratis, och hörlurar. Du ska kunna använda din utrustning både hemma och på platsträffar.

Behörighetskrav

 • Du ska ha fyllt 18 år senast det år du påbörjar utbildningen
 • Du ska ha gått ut gymnasiet
 • Du ska ha tidigare erfarenhet av rörlig bild och sociala medier

”I Online Video Creator finns gemenskap och en öppenhet”

”Med Online Video Creator så kände jag mig riktigt hemma”

 

ANSÖK HÄR

 

Fil dr, utbildningsledare
Online Video Creator
070-746 42 64