Vandringsvecka längs St Olavsleden

Är du sugen på att vandra i sommar och nyfiken på pilgrimsvandring längs St Olavsleden?

Att vandra längs St Olavsleden är något som människor från hela världen gjort i nästan 1000 år. Den 580 km långa leden startar i Selånger och slutar i Nidaros (Trondheim), som under medeltiden var ett av de viktigaste pilgrimsmålen tillsammans med Jerusalem, Rom och Santiago de Compostela. Under kursveckan kommer vi att vandra några av etapperna längs St Olavsleden och distanserna kommer att variera mellan ca 13-20 km per dag. Vi kommer att vandra förbi spännande historiska platser, samla pilgrimsstämplar, dricka ur heliga kallkällor och passera pittoreska byar i St Olavs fotspår.

Vandringen längs St Olavsleden kommer varvas med föredrag, vandringsteknik, reflektion och historia. Men såklart kommer vi även ha tid till att umgås och kanske ta ett svalkande dopp eller två.

Kurstider

Start: måndag 28/6
Slut: fredag 2/7

Ledare

Kursledare är Johanna Jonsson som har jobbat som professionell vandringsguide i Sverige och utomlands i många år. Under 2019 inventerade hon hela St Olavsleden på cykel på uppdrag av Projekt St Olavsleden- Ett steg för regional utveckling.

Antal deltagare

Max 8 personer. Du som hade bokat plats sommaren 2020, behåller din plats till sommaren 2021. Vi kommer kontakta dig i februari 2021 och då får du bekräfta om du vill behålla platsen.

Administrativ avgift

I den administrativa avgiften på 1200 kr inkl. moms ingår visst kursmaterial samt boende på Birka måndag, inkl frukost, lunch och middag på måndag och frukost på tisdag, samt lunch på fredag. Pilgrimspass ingår i den administrativa avgiften.

 1. Program Vandringsvecka

  Måndag: Introduktion till kursen, information om utrustning/packlistor och föreläsning.

  Tisdag: Vandring från Östersund via Frösö kyrka till brofästet vid Rödöbron. Om det finns tid och energi fortsätter vi vandringen till Rödö kyrka (ca 16- 22 km).

  Onsdag: Vandring från Mörsil till Hållandsgården (ca 19 km).

  Torsdag: Vandring från Hållandsgården till Åre (ca 18 km).

  Fredag: Transport tillbaka till Birka Fhsk. Sista dagen på kursen och det är dags att knyta ihop säcken.

  Läs mer om de olika delsträckorna här.

 2. Material och utrustning

  Packlista skickas ut när du antagits till kursen.

 3. Mat under vandringen

  Under sommarkursen ansvarar alla deltagare för sin egen mat och sitt energiintag. Det kommer att finnas tillgång till självhushåll och/eller matservering på samtliga boenden. Tänk på att hålla nere vikten i ryggsäcken så köp därför gärna till frukost och matpaket från boendena för att underlätta för dig själv. Det finns matbutik i Järpen, Undersåker och Åre där du kan proviantera om det skulle behövas.

 4. Boende under vandringen

  Boendet under vandringen bokar och betalar du själv. Bokningarna bör ske i god tid innan kursen och senast den 22/5 – 20. Glöm inte att du även ansvarar för din egen mat, så det kan vara en bra idé att köpa till frukost och matpaket från boendeanläggningen för att minska vikten i ryggsäcken. Det finns möjlighet att boka mat och logi på Birka Folkhögskola redan från söndag 21/6. Vi kommer att använda följande boenden:

  22/6 Måndag: Birka Fhsk

  23/6 Tisdag: Röjsmohallen i Järpen 

  https://www.rojsmohallen.se/vandrarhemmet/

  För att göra det så billigt och smidigt som möjligt kommer alla i gruppen att utnyttja boendet, frukosten och lunchpaketen från Röjsmohallen. Kostnaden för maten är inköpskostnad + 200 kr för hela gruppen. 150 kr/ person i logement (OBS! Egna sängkläder) och ca 100 kr Frukost & lunchpaket 

   24/6 Onsdag: Hållandsgården

  https://xn--hllandsgrden-tcbh.nu/index.html

  Pilgrimsboende i flerbäddsrum med dusch och toalett i korridoren med egna lakan och eget städ, tillgång till självhushållskök.

  220 kr/bädd/natt (utan mat)

  290 kr/bädd/natt (ink frukost)

  330 kr/bädd/natt (ink frukost och matpaket)

  480 kr/bädd/dygn (ink helpension: frukost, matpaket, middagsbuffé med efterrätt, kvällsfika)

   Tillval: Om du vill ha enkelrum i pilgrims boendet tillkommer  100 kr/natt

  Tillval: Set med sänglinne och handduk för 120 kr

    25/6 Torsdag: Åre B&B

  http://www.arebb.se/  

  Boka senast 25/5 annars finns boende i mån av plats på Åre B & B.

  Enkelrum 750kr/natt ink frukost

  Tvåbäddsrum 890kr/natt ink frukost

  Trebäddsrum 1200kr/natt ink frukost

 

Avbokning

Fram till den 1 juni kan du avboka din plats och få tillbaka hela summan.
Efter den 1 juni får du tillbaka kursavgiften minus en administrativ avgift på 500kr.

Fullbokad kurs

Vi gör såklart allt för att alla som anmäler sig ska få en plats på kursen. Men om kursen skulle vara fullbokad så ställs du i kö på vår reservlista.

Inställd kurs

Vi har rätten att senast två veckor innan kursstart ställa in kursen om vi inte fått tillräckligt många deltagare. Självklart får du då tillbaka hela avgiften.

För mer information

Hittar du inte informationen du söker så kan du vid frågor om kurserna kontakta:
Maria Nyqvist

Ett fel uppstod, vänligen försök igen.
Tack!

Ansökan - Sommarkurs

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Ansök nu